Det er blevet ganske moderne for store iværksættere, at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt skolesystemet overhovedet giver mening. Der er mange af de meget succesfulde mennesker i verden i dag, som ikke er gået den traditionelle vej, for at nå til det punkt de er kommet i deres karriere.
Der var engang, hvor alle var enige om, at der kun var én vej til succes: for det første skulle man klare sig godt i folkeskolen. Så skulle man klare sig godt i gymnasiet. Til sidst skulle man selvfølgelig tage sig en lang uddannelse på universitetet og meget gerne bygge en forskergrad oven på dette. Når man så har brugt alle disse år på, at gøre sig klog og få papirer på det, jamen så var man klar til, at bevæge sig ud på arbejdsmarkedet. Når man var der, så startede turen op ad rangstigen.
Det er da også en opskrift, som virket ganske udmærket.Der er ingen der påstår, at folk der har en universitetsgrad, er dårligere stillet, end hvis de ikke havde den universitetsgrad.
Men hvad hvis de ikke havde brugt tiden på deres lange uddannelse, og i stedet havde arbejdet direkte med det, som de gerne vil specialisere sig i. Spørg et barn i folkeskolen, et ungt menneske på gymnasiet eller en voksen mand eller kvinde på universitetet, om der er ting på deres studie, som de ikke mener bidrager til det Liv de forestiller sig at have, når de er færdige med at studere. Jeg tør vædde på, at næsten alle – måske endda helt uden undtagelse – vil kunne pege på mindst to eller tre fag, som de helst ville være foruden. Jo mere usikker man er på, hvis man gerne vil lave i fremtiden, jo mere skeptisk skal man måske være overfor disse svar. Men for mig at se giver det god mening, at den person der har gennemgået de første par semestre på en universitetsuddannelse, vil være i stand til at vurdere hvorvidt et specifikt fag reelt bidrager til den fremtid de arbejder sig hen imod.
En af de andre pointer mange af disse moderne iværksætter kommer med er, at universitet måske slet ikke nødvendig i dag. Man kan lære sig selv langt det meste, hvis man har adgang til internettet.
Jeg testede selv denne teori af, Da min Volvo S60 havde brug for at få skiftet olie. Normalt tager jeg bare min Volvo hen til mekanikeren, og betaler ham nogle penge kommer for, at få det i orden. Men jeg havde ladet mig fortælle, at jeg sagtens kunne gøre det selv, og derved spare en masse penge. Jeg havde ingen ide om hvor jeg skulle starte, så jeg besluttede mig for, at finde ud af, om internettet kunne hjælpe. Jeg søgte ganske enkelt efter min bilmodel inde på YouTube og tilføjde ordet ”olieskift”. Et tryk på Søg ledte mig på få sekunder hen til en video, der i fuld detalje forklarede hvordan jeg skulle skifte olie på min volvo. Det kunne ikke være meget nemmere. Det virker derfor sandsynligt for mig, at mange vil kunne spare tid ved, at droppe universitetet, og i stedet selv finde frem til læringsmateriale der er relevant for lige præcis de ting, de gerne vil arbejde med. Jeg mener der er plads til universiteterne, specielt fordi det ikke er alle, der ved helt nøjagtig hvad de gerne vil. Universiteterne underviser i en bred vifte af forskellige ting, hvilket åbner en masse døre efter uddannelsen er færdig. De lader også de studerende stifte bekendtskab med en masse forskellige ting, hvormed de måske finder ud af, hvad deres passion er. Samtidig er det ikke alle der har den nødvendige selvdisciplin til, at sidde derhjemme og studere på internettet, uden at have nogle ekstern struktur, eller eksaminer der skal bestås.